Greek Island chic

«
»

Σκαρφαλωμένο στον γκρεμό, ένα σπίτι του 19ου αιώνα ανακαινίστηκε από το Κ-studio με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική για να λειτουργήσει ως σύγχρονη εξοχική κατοικία στην Πλάκα της Μήλου.

Σε υψόμετρο 220 μέτρων, η Πλάκα –η χώρα της Μήλου– είναι μία από τις σχεδόν ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων, με γραφικά σοκάκια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και μαγευτική θέα στον κόλπο του Αδάμαντα. Εκεί χτίστηκε το 1813 το σπίτι, το οποίο ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ-studio και μετατράπηκε σε μια σύγχρονη θερινή κατοικία για μία οικογένεια που ζει στο Λονδίνο.

Με σεβασμό στην αρχική δομή από πέτρα πάχους 60 εκ., οι αρχιτέκτονες έκαναν μια λεπτομερή αλλά σκόπιμη «εγχείριση» στο κτίσμα, μια αφαιρετική παρέμβαση: Αντικατέστησαν τα στοιχεία που είχαν προστεθεί τα προηγούμενα χρόνια με καινούργια δομικά υλικά από τη Μήλο, τα οποία εφαρμόστηκαν με ντόπιες τεχνικές. Τις εργασίες τις ανακαίνισης δυσκόλεψε το γεγονός ότι όλα έπρεπε να φτάσουν στην οικοδομή με τα χέρια, καθώς στην Πλάκα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και τα σοκάκια είναι πολύ στενά.

Η κατοικία χωρίζεται σε δύο ζώνες. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και διασκέδασης και τα δύο υπνοδωμάτια της οικογένειας και στο υπόγειο ο ξενώνας, μια σουίτα-σπηλιά λαξευμένη σε βράχο με τοίχους από ανεπεξέργαστη πέτρα και δάπεδο από σχιστόλιθο. Το ισόγειο διαμορφώθηκε με την αισθητική του loft έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας. Στην αυλή, το τσιμεντένιο υπόστεγο που είχε προστεθεί το 1990 αντικαταστάθηκε με μια κομψή πέργκολα από μπαμπού. Μια ντουσιέρα, ένας πέτρινος νιπτήρας και κρεμάστρες για τις πετσέτες θαλάσσης μετέτρεψαν την είσοδο σε μια πρωτότυπη αλλά πολύ λειτουργική «ζώνη αφαίρεσης άμμου» μετά το μπάνιο στη θάλασσα και πριν από την είσοδο στο σπίτι. Στο εσωτερικό, ο χώρος είναι ψηλοτάβανος με λευκούς τοίχους, ξύλινες τράβες στην οροφή, αλουστράριστο ξύλινο δάπεδο και βαμμένα γαλάζια κουφώματα – όλα υλικά που επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει. Το φυσικό φως πλημμυρίζει το χώρο από τα μεγάλα ανοίγματα που καταλήγουν στις βεράντες πάνω από τον γκρεμό, ενώ η θέα κόβει την ανάσα.

Τα custom-made έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες σε παραδοσιακές γραμμές αλλά με μοντέρνα θεώρηση. Φυσικά υπάρχουν και αυτούσια παλιά κομμάτια, όπως η ντουλάπα-μπουφές στην τραπεζαρία, που δημιουργεί άμεση σύνδεση με την ιστορία του σπιτιού. Τα φωτιστικά δίνουν μια καθαρή design διάσταση, ενώ τo καινούργιο τζάκι στο καθιστικό δημιουργεί ένα σημείο συγκέντρωσης των ενοίκων.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ-studio κατάφερε να διατηρήσει την ομορφιά και τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς νησιώτικης κατοικίας, δημιουργώντας ένα τέλειο σπίτι διακοπών με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

 

 

 

0
Your rating: None

Sitemap